Om oss

Hur ska man agera vid en vårdnadstvist? Behöver man ett juridisk ombud om man är misstänkt för ett brott – eller om man själv blivit utsatt för ett sådant? Vilken är den vanligaste tvisten i Sverige och hur ser utfallet normalt ut vid en sådan?

På den här sidan ska vi titta närmare på allt detta och mycket, mycket mer. Vi som skriver är utbildade jurister som vill förmedla vår kunskap vidare och göra juridiken lite enklare att förstå sig på. Vi vill att den här sidan ska vara en brunn av information att ösa ur och något som kan förhindra att olika tvister tar sin början.

Att hamna i en tvist kan komma som en blixt från ovan. Du kanske köper ett nytt hus och upptäcker mögel i badrummet. Är detta något som du själv ska ta ansvar för – eller är det säljaren av huset som ska betala kostnaden för att åtgärda problemet? Dolda fel är ett typiskt exempel på hur en tvist kan inträffa och hur den kan utvecklas till något som kommer att ta både lång tid – och eventuellt bära en hög kostnad – för att lösa.

En annan tvist som man ser en ökning av gäller vårdnaden av barnen. Att två föräldrar skiljer sig kan eskalera till en konflikt kring vem som ska ha vårdnaden om barnen. Inte sällan så handlar tvisten egentligen om någonting annat än att den andra vårdnadshavaren är olämplig och istället så ser man att känslor som hämnd, svartsjuka och avundsjuka spelar en stor roll i varför en vårdnadstvist äger rum. Kan man vinna en sådan tvist och finns det möjligen andra vägar att gå? Vi ska gå igenom detta lite närmare.

I övrigt så kommer vi att titta närmare på olika scenarion och ge juridiska perspektiv på olika tvister. Målet är att du som läsare ska få en Aha-upplevelse och känna att du lärt dig någonting nytt varje gång du läser en text. Känner du så – ja, då har vi lyckats med våra ambitioner. Välkommen!